Gastblog | Dromen van Kerstsfeer
Gastblog

Gastblog | Parijs Vandaag: dromen van de kerstsfeer

 Blog geschreven door Dominique Verschuren, situatie van drie jaar geleden

“Dreaming is free,” zong Blondie al in de jaren zeventig. En daar is nog altijd geen woord van gelogen. Zeker in Parijs. Simpelweg, omdat al het andere al snel onbetaalbaar is hier.

Toppunt van dit luxueuze Parijs is natuurlijk de omgeving rond Place de Vendôme. Alle dure merken zijn hier vertegenwoordigd, zoals Cartier, Louis Vuitton, Chanel, en het Ritz hotel, nog altijd in het bezit van de familie Al-Fayed. Het plein werd een paar jaar geleden gerenoveerd voor een slordige 140 miljoen euro! Met Kerstmis baadt ze in een reusachtige zee van licht. Een straat verderop vinden we Galeries Lafayette. Begin december kijk ik altijd al uit naar de kerstetalage van dit warenhuis. Printemps geeft goed partij als naaste concurrent, maar de vitrines van Lafayette fonkelen in mijn ogen toch altijd net iets heviger. Ze zijn zo oogverblindend dat alleen een blinde mij kan vertellen wat mij ontgaat. Ze zijn ieder jaar weer origineler en verfijnder dan bij de buren. Hoe komt dat toch? Schakelen ze een betere etalagestudio in? Is hun budget groter?

En dan heeft Galeries Lafayette nog iets extra’s te bieden: de grandioze, kleurrijke koepel ver boven de parfumeries. Vriend en vijand is onder de indruk van die koepel. Met Kerstmis staat hier een van de grootste bomen van de stad. Sinds enkele jaren kun je op een doorzichtige luchtbrug staan om op de foto te gaan met de kerstboom. Je hebt wel wat geduld nodig. Er staat makkelijk een wachtrij van een uur. Sterker nog: in januari, als die boom al lang weer is weggehaald, staat die rij er nog! De rest van het jaar tegenwoordig ook. Een rij om op de foto te gaan met de koepel.

Uiteraard is deze kerst anders dan alle andere. Maar dat kun je net zo goed zeggen van een jaar geleden. Zo rustig als het nu is, zo chaotisch was het toen. Zo had ik Parijs nog niet eerder meegemaakt. Zelfs niet in de zomer of in het Paasweekend, van oudsher toch de drukste periode op de toeristische kalender. Het contrast met afgelopen zomer kon niet groter. Toen trotseerden enkel de aller moedigste toeristen grens en virus. Afgelopen zomer was het Louvre een tijdje open. Je kon zo doorlopen om binnen te komen. Vooraf bestelde je tickets per tijdslot. Dat was, zoals gezegd, wel anders met Kerstmis 2019. Toen stond er een rij die begon bij de piramide langs de hekjes, daarna het hoekje om langs de droog liggende vijvers helemaal richting het andere plein van het Louvre. Onder de poort, waar violisten een onvergetelijke sfeer oproepen, liep de rij richting Cour carrée. En zelfs daarna liep de rij nog verder. Bordjes met 3 uur wachttijd waren niet bemoedigend maar wel realistisch. Waarom gaan al die mensen in een rij van 3 uur staan? De meeste bezoekers zijn niet zo verwend als wij, ze hebben niet de luxe om even in de Thalys te springen en een weekendje Parijs te doen. Nee, het zijn vaak mensen van de andere kant van de wereld die jaren hebben gespaard voor een trip naar Parijs en voor wie het Louvre bovenaan hun lijstje staat. (Het Louvre verteert in een (normaal) jaar 10 miljoen bezoekers. Zelfs een miljoen meer dan de Eiffeltoren.)

Maar boven op deze drukte – want de chaos was kennelijk nog niet compleet – reden ook de metro’s niet. Het hele openbare vervoer was in staking. Zes weken lang! Parijs was het spoor totaal bijster, vooral het gebied tussen Arc de Triomphe en Notre Dame. (Dat was in een tijd dat het woord virus nog geen dreigende bijklank had, maar gewoon een oude elpee van Doe Maar was.) Die kerstdrukte was zo onoverzichtelijk dat ik het amper verantwoord vond om grote groepen toeristen te leiden door dit gebied. Zeker langs Jardin de Tuileries, waar het kermis èn kerstmarkt inéén was, stonden vele riksha’s geparkeerd half op de stoep, half op het fietspad. Voor het eerst in al die jaren bekroop mij het gevoel dat het gevaarlijk zou kunnen zijn om hier te fietsen.

Die kerstmarkt is trouwens een fenomeen op zich. Ik heb nooit de neiging gehad om Parijs te associëren met kerstmarkten. Dat is meer iets voor Düsseldorf, Keulen, Aken, Maastricht… Maar kennelijk kon Parijs niet achterblijven. Parijs heeft zelf zoveel unieke monumenten en festiviteiten: Eiffeltoren, Tour de France, Champs-Élysées, Quatorze Juillet… Moeten wij dan ook kerstmarkten hebben? Kennelijk wel. Alles erop en eraan: gluhwein, kerstsnuisterijtjes en eten, héél véél eten, met name vlees. Er is niet één grote kerstmarkt. Nee, er zijn verschillende markten verspreid over de stad. Bijvoorbeeld in romantisch Montmartre, op La Défense, Champs de Mars naast de Eiffeltoren, en op Trocadéro. Zo wordt de kerstsfeer over de hele stad verspreid, maar het epicentrum is toch wel de gebogen as: Louvre, Jardin de Tuileries, Place de Vendôme, Galeries Lafayette. De sfeer daar is onovertroffen.

Dit jaar zal het niet anders zijn, als ik de geweldige website www.sortiraparis.com mag geloven. Maar de markten en de etalages zullen dit jaar vooral door de locals en provinciale Fransen bezocht worden. Zeker nu het voor mensen buiten Frankrijk niet aangeraden is om naar Parijs te komen. Berichten over betrouwbare vaccins stromen binnen, dus ik heb goede hoop dat je volgend jaar hier weer van de partij kan zijn. Ben je van plan om in 2021 te proeven van de betoverende kerstsfeer, kom dan, als het even kan, tussen 10 en 20 december. De ambiance is dan al compleet, maar de toeristen zijn er nog niet massaal. Na 20 december, wanneer het kerstvakantie is, dan is Parijs weer een gekkenhuis. Ook die drukte is enkel voor de aller moedigsten onder ons! 😉

Het is nog even wachten, maar in de loop van 2025 nemen we jullie weer graag mee. Ons aanbod aan tours vind je op: https://www.parispromenade.org/nederlands/

Photo by Paris Photographer | Février Photography on Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *