Alles wat je altijd al wilde weten over de baguette
Gastronomie

Alles wat je altijd al wilde weten over de baguette

Als er iets is wat je niet mag missen tijdens je reis naar Frankrijk, dan is het wel de baguette. De baguette is een van de meest iconische symbolen van Frankrijk en is het allerlekkerst als het nog warm bij de boulangerie koopt.  In dit artikel lees je alles wat je altijd al wilde weten over de baguette.

Oorsprong van de baguette

Wellicht heb je altijd gedacht dat de baguette zijn oorsprong heeft gevonden in Frankrijk, maar niets is minder waar. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de baguette.

  • De bereidingswijze komt uit Oostenrijk, al ergens in de 19e eeuw in een Weens bakkerij van Augustus Zang en zou zich hebben ontwikkeld in de jaren ’20 in Parijs omdat een baguette minder baktijd nodig heeft dan het traditionele brood. Zo wordt de baguette door Franse bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.
  • Een andere theorie is te vinden bij de aanleg van de Parijse metro. De toezichthouder die de bouw in de gaten hield, maakte zich zorgen over de gevechten tussen arbeiders die soms in de galerijen oplaaiden. Arbeiders hadden altijd een mes bij zich om sneeën brood te kunnen snijden. Een bakker werd verzocht om een langwerpig brood te bakken, die zonder een mes in stukken verdeeld kon worden, waardoor de messen niet meer gebruikt konden worden bij de gevechten. Deze theorie komt in verschillende documenten voor.

Criteria voor de baguette

Er zijn geen specifieke criteria voor wat een baguette kan worden genoemd. Over het algemeen zijn baguettes echter minimaal 55 cm lang, hoewel ze tot 1 m lang kunnen zijn en altijd 250 gram wegen. De diameter van een baguette is 5-6 cm breed. Het deeg van de baguette wordt voor het bakken ingekerfd om het de baguette-look te geven. Er is wel een baguette traditie. De baguette moet bestaan uit de meeste elementaire ingrediënten en ter plaatse gebakken zijn. Het vergt wat tijd om een baguette te bakken, en als je dit proces te snel doet, zul je geen goed resultaat krijgen.  Volgens de traditie laat men het deeg tot de volgende dag rusten voordat het wordt gebakken, terwijl bij een normale baguette het deeg dezelfde dag wordt gemaakt en gebakken.

Waar wordt de baguette van gemaakt?

Het basisrecept voor een baguette is heel eenvoudig en heeft als ingrediënten alleen gist, water, bloem en zout. Dit verklaart ook waarom de baguette slechts een dag of minder houdbaar is nadat je het hebt gekocht – er zijn geen conserveermiddelen toegevoegd. Als je de baguette toch langer wilt bewaren, raad ik je aan om het in te vriezen voordat je het met water besprenkelt en ongeveer vijf minuten opwarmt in een oven van 180 graden.

Zijn alle baguettes hetzelfde?

De Fransen nemen hun baguettes uiterst serieus. Bij het ontbijt wordt de baguette genuttigd als een ’tartinette’, besmeerd met Franse boter of marmelade, terwijl het tijdens de lunch of diner als bijgerecht wordt gegeten. De beste plek om een goede baguette te kopen is de plaatselijke boulangerie. Jaarlijks wordt er ook een wedstrijd gehouden wie de beste baguette heeft gebakken.

Alles wat je altijd al wilde weten over de baguette

Waar kun je uit kiezen?

Er is wel een verschil in baguettes, te weten:

  • Als je ‘une baguette’ bestelt, dan krijg je een gewoon wit stokbrood. Dit is de meest eenvoudige versie en wordt snel hard. Daarom wordt deze de hele dag door gebakken.
  • Dan is er een une flûte, een ‘dikkere’ en kortere variant van de gewone baguette. De flûte weegt 400 gram maar wordt wel van hetzelfde meel gemaakt als de baguette, maar heeft wel minder korst en meer zacht brood.
  • En dan hebben we nog ‘la tradition‘, die alleen zo mogen worden genoemd als ze ter plaatse zijn gebakken en geen kunstmatige toevoegingen bevat. Deze baguette heeft meer smaak en is knapperiger dan de gewone baguette doordat het langer gekneed en gerezen is.

In grotere steden zijn er tal van bakkerijen om uit te kiezen. Wanneer een Parijzenaar verhuisd, is het niet ongebruikelijk dat hij/zij de eerste paar weken in zijn/haar nieuwe huis doorbrengt met het verkennen van alle bakkerijen in de omgeving. Mocht je naar Parijs gaan, dan kun je op op dit blog de zeven boulangeries vinden waar je de beste baguette kunt kopen.

Persoonlijk ben ik dol op de Franse baguettes en verheug ik me altijd op het mandje dat op tafel komt als we ergens gaan lunchen of dineren. Ik moet ook uitkijken dat ik niet al het brood opeet voordat mijn maaltijd op tafel staat 🙂

Houd jij ook zo van baguettes?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *