Gastblog | Mag ik je voorstellen aan...
Gastblog

Gastblog | Mag ik je voorstellen aan…

Dominique Verschuren, sinds zes jaar woonachtig in Parijs en stadsgids van deze prachtige stad. Elke maand zal hij een blog schrijven wat hij zoal meemaakt in Parijs. Vandaag stelt hij zich aan jullie voor en schrijft hij over het Parijs van vandaag.

Parijs vandaag

Beste lezer,

Darina heeft mij uitgenodigd om je iedere maand op de hoogte te houden van wat er zich afspeelt in het huidige Parijs. Sinds 6 jaar woon ik in de Franse hoofdstad. En daar heb ik geen dag spijt van gehad. Waarom? Omdat ik hou van schoonheid. Er is veel lelijkheid in de wereld. Maar gelukkig in het centrum van Parijs is veel authentieke schoonheid te bewonderen. Als je de achtergronden van de gebouwen en de geschiedenis kent wordt die schoonheid nóg intenser. Tegelijkertijd, in het heden, is Parijs een keiharde jungle waar je probeert je hoofd boven water te houden. Maar de stad vergoedt een hoop van die chaos als je er doorheen loopt. Dat maakt Parijs zo fascinerend. Al die mensen uit het verleden die het probeerden te maken. Zovelen die boven het maaiveld uitstaken en die hun hoofd verloren (al dan niet door de guillotine). Zo weinigen die het echt maakten en ook zij, zoals wij allemaal, betaalden daarvoor een prijs. En zo vergaat het nog altijd velen.

Gastblog | Mag ik je voorstellen aan...


Voor een historicus zoals ik is Parijs het paradijs. Je vindt er gebouwen uit de eerste eeuw na Christus (Arènes de Lutèce) maar ook van 40 jaar geleden (Centre Pompidou). En bijna alle eeuwen daartussen! Dat vind je in geen enkele andere stad. Rome mag nog zo’n indrukwekkende verzameling aan prachtige Romeinse overblijfselen bezitten, de variëteit van Parijs is toch ongekend. Maar ook voor het dagelijkse leven geldt: never a dull moment. Sinds ik hier woon heeft Parijs aanslagen te verwerken gehad op de redactie van het magazine Charlie Hebdo en in de concertzaal van de Bataclan. Alle aandacht was gericht op het indammen van dit gevaar. Vervolgens kwamen gele hesjes de straat op met enorme ravage tot gevolg op en rond de Champs-Elysées. Die wind is niet echt gaan liggen, maar werd wel overschaduwd door de kerststakingen toen de metro zes weken buiten dienst was.

Dit jaar hebben we acht weken binnen gezeten in een heuse confinement. Concreet betekende dit dat ik iedere dag een formulier moest uitprinten (later downloaden) waarop mijn naam stond, de datum van de dag en het tijdstip waarop ik naar buiten ging. Als ik een uur later nog altijd buiten was en ik werd gecontroleerd, riskeerde ik een boete van 135 euro! Dan was het in Nederland wel anders. Na vier weken stuurde mijn moeder een berichtje dat ze die dag 32 kilometer had gefietst. 32 kilometer! Tja, dat kun je niet echt van een lockdown spreken natuurlijk.

In iedere geval, in dat tijdperk leef ik dus: het tijdperk van aanslagen en confinement. Maar dat niet alleen. Want nog veel typischer voor het Parijs van de 21ste eeuw zijn de grote milieuvriendelijke veranderingen die de stad onherkenbaar groener gaan maken. Het aantal auto’s is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Het is soms gewoon stil op straat. Ook als het geen confinement is. 400 kilometer fietspad is in de afgelopen jaren aangelegd. En dat is nog maar het begin. Parijs wordt groen, groen en nog groener. De stad verandert onherkenbaar. Waar nu nog drukke rotondes zijn, zoals bij Trocadéro – hèt uitkijkpunt op de Eiffeltoren – zal een groene gordel komen tot aan de voet van de Eiffeltoren.

Op 11 mei mochten we na twee maanden weer naar buiten. Wat ik zag was fenomenaal. Op drukke straten, zoals Rue de Rivoli, pal naast het Louvre, waren ineens extra stroken fietspad aangelegd. Vrijwel geen auto’s meer op deze ooit zó drukke verkeersader! De gemeente had – heel sneaky – toen alle Parijzenaren binnen zaten, allerlei infrastructurele maatregelen genomen. Slimme vogels. Niet alle automobilisten waren even blij natuurlijk.

In mijn volgende blog, in september, zal ik hier meer over vertellen. En ook over het fenomeen trottinette. Stepjes die Nederlanders niet echt kennen maar wel razend populair zijn hier in Parijs.

Graag tot in september!

Wil je ook deelnemen aan een wandeling me stadsgids in Parijs of meer blogs lezen, klik dan op onderstaande banner.

Photo by Veronika Jorjobert on Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *