Het Frankrijk van Kirsten
De favorieten van...

Het Frankrijk van reisjournalist en -blogger Kirsten

Wie ben je/wat doe je?

Salut! Ik ben Kirsten Zijderveld, freelance reisjournalist en eindredacteur
voor onder meer LINDA.nl, Time to Momo en Côte & Provence. Ook schrijf ik voor mijn eigen reisblog Mediterranean on my mind over de mooiste plekjes van de Méditerranée. Ik verruil mijn Nederlandse thuis regelmatig voor een appartementje onder de mediterraanse zon om daar vandaan te werken. Daar word ik zo gelukkig van! Frankrijk heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat ik daar als kind talloze vakanties gevierd heb en daar voor het eerst kennismaakte met het mediterraanse leven.

Wanneer kwam je voor het eerst in Frankrijk?

Poeh, de allereerste keer kan ik me niet precies herinneren, toen was ik denk ik nog een baby. Mijn eerste herinneringen heb ik aan de kampeervakanties met mijn ouders en broer aan de Drôme. Lekker met de caravan, croissants en stokbrood eten, zwemmen in de rivier en verborgen bergmeertjes ontdekken: geweldig. In mijn jeugd hebben we heel veel van Frankrijk gezien: van de Provence tot Bretagne en van de Côte d’Azur tot de Ardeche. Daar kijk ik echt met een warm gevoel op terug. Later heb ik zelf nog roadtrips gemaakt naar onder meer Normandië, een stedentrip Parijs gedaan en remote gewerkt vanuit Nice.

Wat is het eerste dat je doet als je in Frankrijk bent?

De boulangerie induiken! Oh, er gaat niets boven een échte Franse croissant. Ze zijn zo lekker dat je niet eens beleg nodig hebt. Een pain au chocolat, pain au raisins of knapperige baguette gaat er ook altijd wel in trouwens. En ik vind het heerlijk om door de gigantische Franse supermarkt te struinen, op zoek naar onder meer Franse kaasjes en een lekkere fles wijn.

Frankrijk geeft me het gevoel van…

Allereerst doet Frankrijk me altijd denken aan mijn vader, die overleed toen ik vijftien was. Mede door de fijne vakanties met hem daar – ook een paar keer met de camper, wat een vrijheid – heeft het land een bijzondere plek in mijn hart. Hij kwam er heel graag en ik had er niet gek van opgekeken als hij er ooit was gaan wonen. Een ander woord dat in me opkomt is ‘magisch’. De joie de vivre die je in Frankrijk vindt – op de Provençaalse markten, aan de Middellandse Zee, in steden als Nice en Parijs – vind je nergens anders. De gekleurde huizen met dito luiken, de kleine winkeltjes met zeep, de rieten manden… Ik houd ervan.

Zou je er ooit willen wonen en zo ja waar?

In de Méditerranée is (op dit moment) Spanje het land waar ik echt zou kunnen wonen, maar dat betekent niet dat ik niet graag voor langere tijd in Frankrijk ben. In september vorig jaar heb ik twee weken vanuit Nice gewerkt en dat was echt heerlijk. Kortere of langere periodes genieten van het Franse leven past bij mij en ik krijg er een enorme boost inspiratie van. Als ik er zou gaan wonen of nog eens heen zou gaan voor langere tijd, zou ik Nice kiezen.

Wat is je favoriete café/restaurant aldaar?

Restaurant Acchiardo is echt een begrip in Nice. Al vijf generaties lang staat dezelfde familie aan het roer en het is er áltijd druk. Reserveren is dus een must, maar als je een tafeltje hebt weten te bemachtigen kun je er echt genieten van de Niçoise keuken. Ook was ik erg verrast door Chez Palmyre, een piepklein, sfeervol restaurantje in Vieux-Nice waar je voor een relatief lage prijs een hele goede driegangenlunch kunt eten. Wat ontbijt betreft zou ik zeggen: ga naar Marinette of Café fino.

Wie is je favoriete Franse auteur/serie/film?

Daar hoef ik niet lang over na te denken: Intouchables. Die film kan ik blíjven kijken, ik word er zo vrolijk van. Ook heb ik door deze film de prachtige muziek van Ludovico Einaudi ontdekt.

Mijn ideale dag in Frankrijk…

Begint met een lekker ontbijt van de bakker. Daarna dwalen door het oude centrum van Nice (of een andere Zuid-Franse stad of dorp) of over de markt struinen, om vervolgens op het strand te ploffen voor een paar uurtjes. Daarna opfrissen en lekker buiten eten op een gezellig plein met een glas rosé erbij. Genieten.

Mooiste plek in Frankrijk…

Moeilijk kiezen… Het oude centrum van Nice vind ik geweldig, maar ook het naastgelegen dorpje Villefranche-sur-Mer is prachtig. En het uitzicht over de immens grote Middellandse Zee is eigenlijk ook niet te verslaan.

Als je in Frankrijk zou wonen (of voor langere tijd zou verblijven), dan…

Dan lijkt het me leuk om nóg meer te zien van het land. Ik zou de gehele Provence nog eens door willen crossen tijdens een roadtrip, de dorpjes aan de Côte d’Azur stuk voor stuk bezoeken en ook zeker nog terugkeren naar Parijs. Dit is zo’n land waar je niet snel genoeg van krijgt, wat mij betreft.

Dit moet ik altijd doen als ik in Frankrijk ben…

Croissants eten (ik val in herhaling, hè? haha) en Franse producten uit de supermarkt of (kruideniers)winkels kopen om mee naar huis te nemen.

Dit neem ik altijd mee uit Frankrijk naar huis…

De laatste keer dat ik in Nice was ben ik los gegaan in een winkeltje met geurstokjes en geurkaarsen. Maar ook zeepjes, olijfolie, iets met lavendelgeur of madeleines hebben grote kans om in mijn koffer te belanden.

Dit wil ik nog kwijt…

Ik kan september heel erg aanraden voor een trip naar de Côte d’Azur. De schoolvakantie is dan voorbij – dus de hordes toeristen zijn weg – maar het is nog heerlijk weer en het licht is dan op de een of andere manier magisch. Zo zacht, zo mooi.

Bedankt dat ik mee mocht doen, Darina!

Merci beaucoup Kirsten dat je mee wilde doen aan deze rubriek! We delen de liefde voor de Mediterranee en het joie de vivre! Volg Kirsten op Instagram voor meer inspiratie van de prachtige reizen die zij maakt. Haar account is @mediterraneanonmymind of lees haar prachtige artikelen op haar website Mediterraneanonmymind.nl

Ook meedoen aan deze rubriek? Dat vind ik hartstikke leuk! Het mag ook over een andere bestemming of land gaan. Je kunt een mail sturen aan darinanykl@gmail.comIk ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *