Gastronomie

14 Tips om te genieten van de Parijse gastronomie

Frankrijk staat bekend om de voortreffelijke keuken, van wereldberoemde restaurants tot charmante bistro’s en heerlijke boulangeries en patisseries. Als je Parijs wilt ervaren zoals de locals dat doen, is het belangrijk om te weten waar je heerlijk kunt eten en wat je kunt verwachten. In dit blog deel ik 14 tips om te genieten van de Parijse gastronomie.

Ontbijt als een Parijzenaar

Begin je dag zoals de Parijzenaars dat doen: simpel maar lekker. Wandel naar een boulangerie en bestel een verse croissant of een pain au chocolat. Combineer het met een kopje espresso of een café au lait. Neem je tijd en geniet van de sfeer terwijl je door een krant bladert of mensen kijkt die voorbijgaan.

Bezoek de Lokale Markten

Een van de beste manieren om Parijs te verkennen is door een bezoek te brengen aan de lokale markten. Hier vind je verse producten, kaas, vleeswaren en brood. Bekende markten zoals Marché Bastille of Marché d’Aligre bieden een scala aan heerlijke ingrediënten en kant-en-klare hapjes. Koop wat kaas en brood en geniet van een spontane picknick in een nabijgelegen park.

Lees ook: De beste markten in Parijs

Kies voor Bistro’s en Brasseries

Voor een authentieke eetervaring in Parijs, vermijd toeristische restaurants en zoek naar lokale bistro’s en brasseries. Deze plaatsen bieden vaak traditionele Franse gerechten zoals steak frites, coq au vin of boeuf bourguignon. De sfeer is meestal ontspannen en informeel, wat bijdraagt aan de charme.

Een korte geschiedenis van de brasserie

Een paar klassiekers:

  • Bistrot Paul Bert is een klassieke bistro in het 11e arrondissement, bekend om zijn traditionele Franse gerechten en gezellige sfeer. De menukaart biedt klassieke bistrogerechten zoals steak frites en escargots. De wijnkaart is uitgebreid, met een focus op Franse wijnen.
  • Chez L’Ami Louis is een van de meest iconische bistro’s in Parijs. Het interieur heeft een klassieke, ouderwetse uitstraling, en de gerechten zijn groot en rijk. Probeer hun geroosterde kip, foie gras, of côte de boeuf.
  • Le Procope is de oudste café-brasserie van Parijs, opgericht in 1686. Het ligt in de wijk Odéon en heeft een rijk historisch verleden. Probeer hun coq au vin of hun beroemde crème brûlée terwijl je geniet van de historische sfeer.
  • Le Select Montparnasse is een klassieke Parijse brasserie, gelegen in de wijk Montparnasse, die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en levendige sfeer. Als een van de iconische cafés in dit gebied, biedt Le Select een authentieke Parijse ervaring met een mengeling van historische charme en moderne allure.

Experimenteer met Streetfood

Parijs staat niet alleen bekend om de verfijnde keuken, maar ook om heerlijke streetfood. Probeer een crêpe van een straatkraampje, gevuld met nutella, ham en kaas, of een klassieke Franse galette. Je kunt ook een falafel halen in de wijk Le Marais, waar Rue des Rosiers beroemd is om de heerlijke streetfood (L’as Falafel).

Ontdek Lokale Wijnbars

Wijn is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur, en Parijs heeft een een grote hoeveelheid aan gezellige wijnbars. Bezoek een lokale wijnbar en vraag naar aanbevelingen van de sommelier. Neem er een lekkere plat du fromage ou charcuterie bij.

Leuke adresjes zijn:

  • La Compagnie des Vins Surnaturels – Gelegen in de wijk Saint-Germain-des-Prés, staat deze wijnbar bekend om zijn uitgebreide wijnkaart en intieme sfeer.
  • Le Baron Rouge – Dit is een klassieke wijnbar in de buurt van de Bastille met een informele sfeer. Hier kun je genieten van een selectie van biologische wijnen en kaas of charcuterie.
  • Le Verre Volé – Gelegen in het 10e arrondissement, biedt deze wijnbar een fantastische selectie van natuurlijke wijnen en kleine gerechtjes.
  • Septime La Cave – Dit is de wijnbar van het beroemde restaurant Septime in het 11e arrondissement. Hier kun je genieten van een indrukwekkende selectie van natuurlijke wijnen en kleine hapjes.
  • L’Avant-Comptoir – Dit is een levendige en gezellige wijnbar in de wijk Odéon. Het staat bekend om zijn tapas en een breed scala aan Franse wijnen.
  • Frenchie Bar à Vins – Deze wijnbar, gelegen in het 2e arrondissement, biedt een grote keuze aan Franse en internationale wijnen. Je kunt ook genieten van een selectie van heerlijke hapjes en gerechten.
  • La Buvette – Gelegen in het 11e arrondissement, is dit een gezellige wijnbar met een focus op natuurlijke wijnen. De sfeer is informeel en de selectie aan wijnen is divers.

Hoelaat gaan we eten?

In Parijs is het gebruikelijk om later op de avond te dineren dan in sommige andere landen. Lunch wordt vaak tussen 12.00 en 14.00 uur geserveerd, terwijl het diner meestal rond 20.00 uur of later begint. Houd hier rekening mee bij het plannen van je maaltijden om teleurstellingen te voorkomen.

Geniet van een Franse Apéro

Apéro, afkorting van apéritif, is een populaire traditie in Parijs waarbij vrienden samenkomen voor een drankje en lichte snacks voor het diner. Bezoek een lokale bar of café voor een glas pastis, kir of een glas wijn, en geniet van kleine hapjes zoals olijven, kaas en charcuterie.

Een leuk adres is Frenchie in de Rue du Nil in het 2e arrondissement.

Eten als een local in Parijs 16 Tips

Een zoete afsluiting

Geen maaltijd in Parijs is compleet zonder een heerlijk dessert. Bezoek een patisserie voor een verfijnd gebakje zoals een éclair, tarte au citron of macaron. Of sluit de avond af met een klassieke crème brûlée of een kaasplankje met een glas dessertwijn.

Praktische tips

  • Allereerst: als het menu in het Engels is, ga daar dan niet heen, het betekent dat het restaurant zich op toeristen richt, het eten zal niet zo geweldig zijn en de prijzen zullen ook hoger zijn.
  • Vermijd eten in de buurt van bezienswaardigheden en in de meeste toeristische gebieden, maar loop in plaats daarvan door de rustigere buurten en ga naar lokale bistro’s, brasseries en restaurants.
  • De beste restaurants in Parijs zijn altijd snel volgeboekt, dus ik raad aan om ongeveer een paar maanden/weken voor aankomst in Parijs te beginnen met het maken van reserveringen.
  • In Parijs zijn er twee verschillende bedieningstijden: de lunch is doorgaans van ongeveer 12.00 tot 14.30 uur en het diner is van ongeveer 19.30 tot 23.00 uur.
  • Zoek de “Formule Midi”, wat in feite een lunchoptie met een vaste prijs is. Dit vaste menu, dat meestal tijdens de lunch en door de weeks te vinden is, verandert doorgaans elke dag terwijl de prijs hetzelfde blijft. Bovendien heb je doorgaans de keuze uit Entrée + Plat (voorgerecht en hoofdgerecht), Plat + Dessert (hoofdgerecht en dessert), of je kunt ervoor kiezen om alle drie de gangen te gebruiken. Voor minder dan € 20,- heb je minimaal een twee- of driegangenmenu.
  • De servicekosten zijn al inbegrepen in de prijs van je maaltijd. Een extra fooi (“pourboire” in het Frans) is dus niet nodig. Sommige Parijzenaars laten echter wel wat extra’s achter voor een goede service (zo’n 2%-5% van het totaal).

Met deze tips kun je eten als een local in Parijs en de stad ervaren op een authentieke en smakelijke manier. Bon appétit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *