Kerst in Frankrijk oftewel “Noël”, is een magische tijd vol tradities, culinaire hoogstandjes en mooie momenten. Hoewel de viering van kerst per regio kan verschillen, zijn er een aantal gewoontes die overal in het land te vinden zijn. Lees in dit blog meer over hoe kerst in Frankrijk wordt gevierd.
De periode voor de kerstdagen
De kerstperiode in Frankrijk begint ruim voor 25 december. De Franse steden en dorpen worden vanaf eind november al omgetoverd tot feestelijke plekken met schitterende lichtjes, versierde kerstbomen en sfeervolle kerstmarkten.
- Marchés de Noël: Kerstmarkten zijn in Frankrijk een belangrijk onderdeel van de kerstbeleving. Vooral in de Elzas-regio, zoals in Straatsburg, zijn de markten wereldberoemd. Hier vind je ambachtelijke producten, glühwein (vin chaud) en heerlijke zoetigheden zoals pain d’épices (kruidkoek).
- Adventskalenders: Kinderen (en volwassenen!) genieten van het dagelijks openen van een vakje, vaak gevuld met chocolade of een klein cadeautje.
Kerstversieringen
Franse huizen worden vaak subtiel maar stijlvol versierd:
- De sapin de Noël (kerstboom) staat centraal in de woonkamer, vaak versierd met lichtjes en handgemaakte ornamenten.
- In het zuiden van Frankrijk is het gebruikelijk om een kerststal (crèche) neer te zetten met traditionele Provençaalse santons, kleine beeldjes die scènes uit het dagelijks leven uitbeelden.
Kerstavond: Le Réveillon
De belangrijkste viering vindt plaats op kerstavond, 24 december, met een feestelijk diner dat vaak uren kan duren. Dit diner, le Réveillon, is een van de hoogtepunten van de Franse kerstviering en de invulling daarvan verschilt per regio. En wat wordt dan zoal geserveerd? Hier zijn een paar klassiekers:
- Foie gras: Een luxe voorgerecht dat vaak wordt geserveerd met vijgencompote of toast.
- Oesters en zeevruchten: Vooral in kustregio’s zoals Bretagne een geliefd gerecht.
- Kalkoen of kapoen: Gevuld en langzaam gegaard, vaak met kastanjes.
- Bûche de Noël: Een traditionele kerstcake in de vorm van een houtblok, vaak gevuld met chocolade of kastanjecrème.
Na het diner gaan veel families naar de middernachtmis (messe de minuit) in de kerk. Dit is vooral gebruikelijk in kleinere dorpen en katholieke gemeenschappen.
Eerste Kerstdag
Op 25 december komt de familie vaak samen voor een lunch, maar deze dag is meestal rustiger dan kerstavond. Kinderen ontwaken vol enthousiasme om hun cadeaus uit te pakken, die door Père Noël (de kerstman) zijn gebracht.
Regionale Tradities
Frankrijk kent een rijke culturele diversiteit, en dat zie je terug in de manier waarop kerst wordt gevierd:
- Elzas: Hier is kerst een bijna sprookjesachtige ervaring met sterke Duitse invloeden, zoals de adventskransen en Lebkuchen (speculaasachtige koekjes).
- Provence: De 13 desserts zijn hier een must. Dit symbolische dessertbuffet bestaat uit 13 verschillende lekkernijen, zoals amandelen, vijgen en nougat, die de 12 apostelen en Jezus vertegenwoordigen.
- Bretagne: In deze regio worden vaak galettes of crêpes gegeten tijdens kerstvieringen.
Oudejaarsavond en Driekoningen
De feestperiode houdt in Frankrijk niet op na kerst. Op oudejaarsavond (Saint-Sylvestre) wordt er opnieuw uitgebreid gegeten en gedanst, en op 6 januari viert men Driekoningen (Épiphanie) met de galette des rois: een bladerdeegtaart gevuld met amandelcrème, waarin een kleine boon of figuurtje verstopt zit.
Joyeux Noël!
Copyright foto’s: Pixabay
2 reacties
Daphne
Heerlijk, al die feestdagen. Dit jaar ga ik voor het eerst met oud en nieuw naar het buitenland en waar kan dat beter dan in Parijs! Heel benieuwd naar de sfeer tijdens die dagen daar 🙂
Darina
Wat leuk! Dan ben ik net terug 🙂