Het verschil tussen Rive Gauche en Rive Droite in Parijs
Praktische informatie,  Zien & Doen

Het verschil tussen Rive Gauche en Rive Droite in Parijs

Parijs is een zeer grote stad maar ook overzichtelijk. Dit komt door het feit dat de stad is opgedeeld per arrondissement (er zijn er twintig!), boven of onder de Seine en per metro. Parijs wordt in twee helften gesplitst door de rivier de Seine, die ruwweg van oost naar west door de stad stroomt. De stad wordt vaak als een geheel gezien maar de termen “Rive Gauche” en “Rive Droite” naar de linker- en rechteroever van de rivier de Seine, die door de stad stroomt. Maar wat is nu het verschil tussen Rive Gauche en Rive Droite? Je leest het in dit blog.

Rive Gauche (Linkeroever)

  • De linkeroever staat bekend als het culturele centrum van Parijs, met een rijke geschiedenis van kunst, literatuur en intellectuele activiteit.
  • Historisch gezien was de linkeroever het thuis van veel kunstenaars, schrijvers en intellectuelen. Iconische wijken zoals Saint-Germain-des-Prés hebben een belangrijke rol gespeeld in de Parijse deze scene.
  • Enkele beroemde bezienswaardigheden aan de linkeroever zijn de Eiffeltoren, de Notre-Dame-kathedraal en het Quartier Latin.
Top 6 mooiste terrassen van Parijs

Rive Droite (Rechteroever)

  • De rechteroever is historisch gezien meer geassocieerd met commerciële en zakelijke activiteiten. Hier bevinden zich belangrijke financiële districten en winkelgebieden.
  • In vergelijking met de linkeroever heeft de rechteroever meer moderne architectuur en brede boulevards, zoals de Champs-Élysées.
  • Populaire wijken aan de rechteroever zijn onder andere Le Marais, de Champs-Élysées en het zakendistrict La Défense.

De twee delen van de stad dragen aan de diversiteit en de charme van Parijs. Elk gebied heeft zijn eigen unieke karakter, waar ik nu dieper op in zal gaan.

De verschillende karakters van Parijs

Historisch gezien werd Rive Gauche beschouwd als een meer bohemien gebied met kunstenaars en intellectuelen. Hier vind je ook de meest iconische monumenten zoals de Eiffeltoren, Les Invalides en de Catacomben, evenals musea zoals het Musee D’Orsay en het Rodin Museum. In de trendy wijken Saint Germain-des-Pres vind je veel restaurants en winkels en het Quartier Latin, vooral bekend om zijn levendige sfeer en het studentenleven.

Het verschil tussen "rive Gauche" en "rive Droite" in Parijs

De Rive Droite wordt als luxueuzer en exclusiever beschouwd dan de Rive Gauche. Hier vind je de monumenten zoals de Arc Du Triomphe, Place de la Bastille en de Sacre Coeur en het Louvre.

Tot de meest prominente buurten behoren le Marais, beroemd om zijn boetiekjes, nachtleven en kunstgalerijen. En natuurlijk Montmartre, de inspiratiebron voor veel Franse kunstenaars. Als je veel van winkelen houdt, dan zijn de mogelijkheden aan de Rive Droite, waarbij gebieden als de Champs Elysees, Galeries Lafayette en rue de Rivoli, de perfecte plek om naar hartenlust te winkelen.

Maar welk deel is nu leuker? Ik zou niet willen zeggen dat de een beter is dan de ander, omdat het echt afhangt van wat je wilt doen en zien. Als je meer geïnteresseerd bent in ‘hipster’ buurten met de beste boekwinkels en cafés, dan zou ik zeggen dat Rive Gauche de perfecte keuze voor jou is. En als je liever winkelt en de chique wijken verkent, dan ben je aan de Rive Droite weer op het goede adres.

Boekentip

Het Engelstalige boek “Bright Lights Paris” van Angie Niles telt 12 hoofdstukken, elk met een beschrijving van een andere Parisienne-stijl zoals Trocadero, Montmartre, Quartier Latin, Lower en Upper Marais, Saint Germain, Champ de Mars, Canal Saint-Martin, Tuileries, Opera, Bastille en Montorgueil. Angie Niles deelt ook tips van Parijse insiders, modeontwerpers en beroemdheden. Ik heb ook genoten van de langere verhalen over ‘The Magical Shoemaker’, “het ontdekken van je “signature perfume”, ‘Monet’s Giverny’, ‘Vintage Allure’ en nog veel meer interessante verhalen om meer te leren over het leven in Parijs.

Bestel het boek hier.

Het verschil tussen "Rive Gauche" en "Rive Droite" in Parijs
Lees ook: Een overzicht van de 20 arrondissementen van Parijs

Download hier mijn gratis e-book: 56 leuke plekken om te bezoeken als je in Parijs bent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *