Wat te doen in het 15e arrondissement van Parijs
La Vie Parisienne,  Zien & Doen

Wat te doen in het 15e arrondissement van Parijs?

Hoe populair Parijs ook is, sommige arrondissementen zijn beter bekend dan anderen. Het chique 1e en 8e, of de bohemien vibe van het 3e en 4e of ga naar het 10e en het voelt alsof elke straat hipper is dan de volgende.

Maar hoe zit het met het 15e arrondissement? Dit arrondissement is het meest zuidelijke van de linkeroever en een van de grootste van Parijs. Het ligt ook dicht bij enkele van de grootste toeristische attracties van de stad, waaronder de Eiffeltoren. Toch hebben de meeste reizigers nog nooit de kronkelende straatjes verkend, gegeten in de goede restaurants of de markten bezocht. In deze bruisende buurt in Parijs kun je leven als een local! Maar wat te doen in het 15e arrondissement van Parijs?

Over het 15e arrondissement

Het 15e arrondissement strekt zich uit van de Eiffeltoren helemaal tot aan de zuidelijke grens van de stad en is enorm, zelfs naar Parijse maatstaven. Het voelt alsof verschillende kleinere buurten samenkomen om een ​​grotere te creëren, waarbij elk klein deel van de 15e zijn eigen sfeer uitstraalt. Er zijn delen die volledig woonachtig aanvoelen dankzij de Haussmann-gebouwen en grotere parken, terwijl je er ook delen zijn met winkels, restaurants en bars. En dan zijn er nog delen die herinneren aan het industriële verleden van het 15e arrondissement: in de 19e eeuw werden Citroën-fabrieken gebouwd in een gebied dat nu een uitgestrekt landschapspark is geworden.

Het 15e arrondissement is opgedeeld in vier wijken:

  • Quartier Saint-Lambert in het zuiden
  • Quartier Necker in het oosten
  • Quartier Grenelle in het noorden
  • Quartier Javel in het westen

In dit blog stip ik vooral quartier Grenelle aan. Een wijk waar het voor een groot deel opvallend rustig is. Het toeristische hart ligt in de straten rondom de Eiffeltoren. In de wijk Grenelle wonen en werken de Parijzenaars. Sinds mijn eerste stedentrip naar Parijs, verblijf ik altijd in dit arrondissement en heeft het mijn Parijse hart verloren. Ik kies altijd voor deze wijk omdat ik het leuk vind om tussen de locals te verblijven en me daarin onder te dompelen.

Wat is er te doen en te zien?

  • Tour Montparnasse. De stalen en glazen toren, die 210 meter hoog is, is gebouwd tussen 1969 en 1974 door architect Robert Saubot.  De toren wordt voornamelijk gebruikt als kantoor. Er zijn 25 liften en binnen 38 seconden arriveer je op de 56e verdieping. Hier is een restaurant waar je kunt genieten van het uitzicht. Er zijn drie verdiepingen die je wel te voet moet afleggen waar je een openluchtterras vindt. 
  • St. -Christophe de Javel. Deze kerk is gebouwd van prefab betonnen panelen die in 1930 zijn geplaatst. Op de voorgevel staat het bekende standbeeld van de heilige Christophe. Bij de toegangspoort kun je verschillende muurschilderingen bewonderen die een deel van de wijk symboliseren. 
  • Vrijheidsbeelden. Het geeft een New York gevoel, de vrijheidsbeelden in het arrondissement. New York heeft de beelden als geschenk aan Parijs geschonken. Drie zijn er te bewonderen in hetMusée d’Orsay (4,5 meter hoog), Musée des Arts (11,2 meter)  en een van 11,5 meter op het Île aux Cygnes. 
  • Parc André Citroën. Dit park is ontwikkeld ter nagedachtenis aan de ontwikkelaar van automerk Citroen dat in 1974 failliet is gegaan. In 1986 wordt het omgetoverd tot een futuristisch stadspark met tuinen en fonteinen. Je kunt er met een ballon opstijgen tot wel 150 meter hoogte en je kunt genieten van het mooie uitzicht over Parijs.
  • Een mooie winkelstraat die ik al benoemde is het rue du Commerce, de winkelstraat van de Parisienne.
  • In de Avenue de la Motte Picquet vind je allerlei gezellige cafes en restaurants. Aanraders zijn Cafe le Piquet (nr. 48), cafe le Pierrot (nr. 67) en le Bouquet de Grenelle (nr. 68). Hier vind je heerlijke gerechten in een echte Parijse sfeer.

Verderop, vlakbij het hotel, kan ik je de volgende cafe’s en restaurants aanraden:

  • Piou (3, Place Cambronne), een heel gezellig cafe, met leuke bediening en veel locals.
  • L’Oustal (139 bd de Grenelle), een echte Franse bistro met een goede menukaart en vriendelijke bediening.
  • Le Commerce Cafe (80, rue du Commerce). Een gezellig cafe met veel locals, een mooi terras dat uitkijkt op een mooi stadspark.

Markten

  • Marche Grenelle. Op woensdag en zondag vind je tussen rue de Lourmel en rue du Commerce, onder het metroviaduct van lijn 6 een markt van 8.00-13.30 uur. Het is een traditionele Franse markt waar alles wordt verkocht, van vers gebakken brood tot kleding en van heerlijke kazen tot weelderig ogende groenten. De markt is altijd druk en het is een geweldige plek om rond te snuffelen en de sfeer op te snuiven, zelfs als je niet van plan bent iets te kopen. Breng wat tijd door met wandelen door de kraampjes en het wordt een van de hoogtepunten van je reis door Parijs.
  • Marché du livre ancien et d’occasion Georges Brassens. Dit is een markt voor oude en tweedehands boeken, ook wel de markt van Georges-Brassens genoemd. De markt wordt wekelijks gehouden op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur in de buurt van het Georges-Brassens-park (onder twee hallen) op nr. 104, rue Brancion. Elk weekend exposeren zo’n vijftig boekverkopers.

Hotel

  • Hotel. Het 15e arrondissement heeft vele hotels, maar ik vond een pareltje in de rue de Croix Nivert, Maison 46, dat beloofde een thuis gevoel te geven in Parijs. Dat klinkt altijd goed toch! Bienvenue a la Maison, stond er op de muur bij de receptie. Dit hotel heeft mijn verwachtingen overtroffen.

Een prachtig hotel, mooi modern interieur, vriendelijk personeel. De kamers zijn netjes en mooi ingericht, ruime badkamer en goede bedden. Onze kamer lag aan de achterkant, waar het heel rustig is. Het ontbijt was goed, croissants, baguettes, brood, beleg. Rustige ligging, vlakbij gezellige brasseries en metrostation Cambronne. Tophotel voor een goede prijs in Parijs (mijn review op Booking.com)

Dit blog bevat affiliate links. Meer informatie hierover kun je lezen in mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *