Parijs in de herfst
Zien & Doen

Leuke dingen om te doen in Parijs tijdens de herfst

Parijs is het hele jaar door een prachtige bestemming, maar de herfst voegt een extra vleugje magie toe aan de stad. Terwijl de dagen korter worden en de bladeren van kleur veranderen, komt Parijs tot leven met haar unieke charme. Ik ben een aantal keren tijdens de herfst in Parijs geweest en ik vond het een van de mooiste seizoenen om de stad te bezoeken. In dit blog deel ik leuke dingen om te doen in Parijs tijdens de herfst.

Genieten van de prachtige herfstkleuren

De herfst transformeert de parken en pleinen van Parijs in een kleurrijk palet. Plekken zoals Jardin des Tuileries, het Parc des Buttes-Chaumont en het Jardin du Luxembourg zijn zo mooi tijdens dit seizoen voor een ontspannen wandeling. De bomen kleuren in warme tinten van oranje, rood en geel, wat een prachtig contrast vormt met de architectuur van de stad.

Jardin du Luxembourg herfstbeeld

Genieten van gastronomie

Parijs biedt vele gastronomische verwennerijen. Wat dacht je van een kom dampende Franse uiensoep in een van de vele sfeervolle bistro’s als de regen tegen de ramen tikt? Of probeer seizoensgebonden specialiteiten zoals kastanjes (deze worden ook bij ingangen van metro’s en parken verkocht), pompoen en oesters (deze zijn nu extra smaakvol). Bezoek een van de markten, zoals Marché Bastille om je zintuigen te trakteren op de herfstige smaken.

Stadswandelingen

  • De herfst is een mooi seizoen voor een wandeling door de straten van Parijs in de herfstzon. Neem je camera/telefoon mee en leg de prachtige uitzichten vast, zoals de romantische straatjes van Montmartre, Quartier Latin of le Marais met het prachtige Place des Vosges.
  • Beklim de charmante heuvels van Montmartre en verdwaal in de historische, kronkelende straatjes. In de herfst is Montmarte nog mooier dan altijd door de stille pleintjes en de gevels die bedekt zijn met de kleurige herfstbladeren.
  • Als je in Parijs bent, dan kan een bezoek aan een van de vele markten niet ontbreken. Nu de herfst is aangetreden vind je heerlijke seizoensgebonden producten, zoals walnoten, hazelnoten, vijgen, paddestoelen zoals eekhoorntjesbrood (cèpes). Ook ruik je de geur van warme kastantjes die je ook kunt kopen bij stalletjes bij de uitgangen van de metro of parken.
  • Ontdek het betoverende eilandje Île Saint-Louis, een oase van rust midden in Parijs. Slenter door de stille straatjes, geniet van de mooie boetiekjes, geniet van een drankje bij Cafe Regis en proef het beroemde Berthillon-ijs (ja, ook in de herfst!).
  • Een van de meeste fotogenieke plekken van Parijs tijdens de herfst is toch wel het Place des Vosges, het oudste plein van Parijs. Dit plein is omringd door statige herenhuizen, met een fontein en eeuwenoude bomen. In de herfst is dit een van de meest fotogenieke plekken van de stad, met zijn gouden bladerdak en nostalgische sfeer.
  • Tenslotte, maak een wandeling langs de oevers van de Seine, het kloppend hart van Parijs. In de herfst zijn de kades minder druk en kun je rustig genieten van het uitzicht op de iconische bruggen en monumenten. Neem de tijd om de magie van Parijs in je op te nemen en te dromen van je volgende bezoek aan deze onvergetelijke stad.

Montmarte in herfstkleuren

Kom in Halloweensfeer

Het in een aanrader om Halloween in Parijs te vieren door de duistere sfeer die de stad ook herbergt. Zoals de Catacomben van Parijs met zijn nauwe gangen. Jaren geleden zijn de beenderen opgegraven op de begraafplaats en naar deze plek gebracht. De Catacomben zijn het gevolg van een overbevolkt 18e eeuwse begraafplaats in Parijs.

Jardin des Plantes

Bezoek de botanische tuin Jardin des Plantes om exotische planten van over de hele wereld te bewonderen. Laat je verrassen door de schoonheid van de natuur, zo midden in Parijs!

Tips bij minder goed weer

  • Bezoek de vele overdekte passages van Parijs . In deze nostalgische passages wandel je in een 19e eeuws entourage en kun je inspiratie opdoen bij een van de vele boetiekjes, boekenwinkels en galeries en een heerlijk hapje eten bij een van de restaurants.
  • Geniet van de vele (wijn) barretjes van Parijs, zoals voor bijv. de beaujolais nouveau wijn (14 november) of van kazen en wijnen, brood, fondues, raclettes bij fonduerestaurant Pain Vin Fromage in de Marais.
  • Houd je van jazzmuziek? Van 11-26 oktober vindt Jazz sur Seine plaats. Je kunt kiezen uit 180 concerten in 25 jazzclubs.
  • Er zijn vele mooie musea te bezoeken in Parijs, zoals het net heropende Musée Jacquemart-André, een museum in een stadspaleis aan de Boulevard Haussmann. Dit museum heeft prachtige vertrekken die al mooi zijn te aanschouwen, als ook een vaste collectie. Na het bezoek kun je blijven genieten van de sfeer in de theesalon of lunchrestaurant. Meer info kun je hier vinden.
  • Een nieuw seizoen vraagt om nieuwe boeken! Snuffel in de boekwinkeltjes in de straten rondom Odeon, bij Shakespeare & Company (37 rue de la Bucherie), Galignani (224, rue de Rivoli) of L’Ecume des Pages (174 boulevard Saint-Germain).
  • Een nieuwe najaarsoutfit shoppen? Bezoek de vele mooie winkels in de Marais, Saint-Germain-des-Pres, warenhuizen Printemps, le bon Marche, Galeries Lafayette. Wil je iets minder toeristisch winkelen, dan kun je dit ook heel fijn doen in de rue du Commerce in het 15e arrondissement.
  • Zin in een spooky ervaring? Boek dan een ticket voor de Catacomben van Parijs, overblijfselen van miljoenen lichamen die zijn opgegraven en verplaatst zijn naar verscheidene tunnels onder de stad.
  • Ga op zoek naar unieke items op de vlooienmarkt Puces van Saint-Ouen bij de wel 1200 kramen en winkels. Ook zijn hier vele gezellige eetgelegenheden om eventjes de voeten te laten rusten!
  • Meer info: wat te doen in Parijs als het regent

Inpaktips

De herfst is een van de beste seizoenen om Parijs te verkennen, en als je weet hoe je je kunt voorbereiden en inpakken voor het herfstweer, kun je beslissen welke outfits geschikt zijn.

  • Maak setjes van kleding die veelzijdig zijn en die je gemakkelijk kunt mixen en matchen. Dit maakt het elke dag aankleden een stuk eenvoudiger.
  • Plan je outfits van tevoren terwijl je aan het inpakken bent, op basis van je dagelijkse activiteiten in de stad.
  • Maak gebruik van reisbenodigdheden zoals packing cubes, reisstomer of föhn als je die nodig hebt.
  • Zorg ervoor dat je comfortabele (wandel)schoenen meeneemt voor de stad. Parijs zit vol met geplaveide straten en je wilt je tijd besteden aan het genieten van de bezienswaardigheden, zonder dat je je zorgen te hoeven maken dat je schoenen comfortabel zitten. Pak geen nieuwe schoenen in voor Parijs. Het laatste dat je wilt is dat je overal blaren krijgt door het dragen van nieuwe schoenen. Hoewel het altijd een slim idee is om pleisters in je tas te stoppen.
  • Een paar outfit ideen zijn: voor een eenvoudige maar stijlvolle look draag je je favoriete denim met rechte pijpen, een wit overhemd en sneakers. Drapeer een trui bijvoorbeeld over je schouder om warm te blijven terwijl je door de stad loopt. Een trenchcoat is ook altijd een goed idee om te dragen tijdens dit seizoen.

Houd jij van de herfst?

Lees ook: Praktische tips voor een stedentrip naar Parijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *