De 20 arrondissementen van Parijs
Praktische informatie,  Zien & Doen

De 20 arrondissementen van Parijs

Parijs is opgedeeld in arrondissementen die vanuit het centrum met de klok mee naar buiten draaien. De stad wordt gesplitst door de rivier de Seine: de rechterover (Rive Droite) en de linkeroever (Rive Gauche). Van de Marais tot aan Beaugrenelle zul je verschillende Parijse indrukken opdoen. Dat maakt de stad ook zo dynamisch. Elk arrondissement is uniek in zijn soort en straalt een eigen sfeer uit. De Parijzenaars hebben zo ook hun eigen ‘hidden gems’. Maar wat zijn de leukste plekken in Parijs? In dit artikel deel ik een overzicht van de 20 arrondissementen van Parijs zodat je zelf kunt kiezen welk deel van de stad jou het meeste aanspreekt.

De 20 unieke wijken van Parijs

1e arrondissement. Het hart van Parijs met het Louvre en Jardin des Tuileries.  Een van de meest bruisende (en  drukke) wijken met het grootste ondergrondse commerciële centrum Forum Des Halles.

2e arrondissement. In dit arrondissement vind je de Parijse passages en de bekende straten Rue Montmartre en Rue Montergueil. Hier bevind je je tussen de lokale bevolking en niet-locals. De omgeving van Sentier is een moderne en hippe plek  om rond te hangen, te winkelen en te eten.

3e arrondissement. De Marais valt voor een deel in het 3e en 4e arrondissementDeze wijk is een fantastische wijk. Hier vind je talloze winkels, bars, cafes en restaurants. Deze buurt zal een speciaal plekje in je hart achterlaten als je eenmaal door de charmante rustieke straten hebt geslenterd.

4e arrondissement. Omvat een deel van de Marais, Ile de la Cité met de Notre Dame, en het Ile Saint-Louis. Dit charmante en pittoreske gebied is een geweldig stuk Parijs om te verblijven en de lokale sfeer te ervaren.

Een overzicht van de 20 arrondissementen van Parijs

De meest toeristische arrondissementen

5e arrondissement. In deze wijk, Quartier Latin, vind je veel locals en is vooral bekend om het Panthéon en de levendige Jardin des Plantes, en niet te vergeten de Rue Moufftard met haar vele restaurants. Deze buurt is een van de verborgen juweeltjes van Parijs. Rustige straatjes die van de drukte af leiden, evenals leuke cafés en bars.

6e arrondissement. Bekend om de Jardin du Luxembourg en Boulevard Saint-Germain-des-Prés. Dit deel van Parijs is een groot favoriet bij de toeristen.  Straten vol met designerwinkels en grand-cafés en brasseries, en hotspots als Café de Flore en Les Deux Magots. Daarnaast vind je er prachtige straten en architectuur, zoals de Rue du Bac.

7e arrondissement. De hotspot van Parijs vind je hier: de Eiffeltoren.  Op het Champs de Mars wordt er gepicknickt. Maar er is meer te zien: Invalides, Musée Rodin en Musée d’Orsay zijn ook de moeite van een bezoek waard. Toch zul je ook rustige straten vinden die dit arrondissement tot een ideale oase maken voor toeristen om te verblijven.

Eiffeltoren

8e arrondissement. Een zakenwijk waar je vooral banken, nationale ambassades en de Champs Élysée die door het arrondissement loopt. Het huis van de president is hier gesitueerd alsook prachtige hotels en 5-sterrenrestaurants, maar het is niet echt raadzaam om in deze wijk te verblijven omdat het erg stil en onpersoonlijk kan worden, vooral als het donker wordt.

9e arrondissement. Beroemd om het Opéra Palais Garnier en de voorname Rue des Martyrs in de aanloop naar Montmartre. Ik zou zeggen dat de 9e het best bewaarde geheim van Parijs is voor toeristen. Deze mooie wijk zit vol met locals. Een aanrader om hier te verblijven.

10e arrondissement. Dit gebied trekt meestal jonge volwassenen en hippe en trendy mensen aan die op zoek zijn naar authenticiteit in Parijs. In deze hoek van Parijs zijn mensen doorgaans iets opener. Verwacht meer van een stedelijke sfeer langs het kleurrijke Canal Saint-Martin.

Arrondissement 11 tot en met 20

11e arrondissement. Een trendy wijk als je op zoek bent naar een groot aantal culinaire opties als ook het nachtleven. Leuke straten zijn Rue de Lappe en Rue Oberkampf.

12e arrondissement. Een ingetogen wijk met veel groen zoals La Coulée Verte en Parc de Bercy. De Cinémateque Français is hier te vinden voor alle filmliefhebbers. Dit rustige gebied bestaat voornamelijk uit woonwijken met leuke en unieke plekken om rond te lopen, zoals het dorp Bercy. Het biedt een openlucht commercieel centrum, een bioscoop en tal van leuke cafés en restaurants.

Een overzicht van de 20 arrondissementen van Parijs

13e arrondissement. Een unieke wijk in Parijs. Hier vind je kleine huisjes in de charmante wijk Butte-aux-Cailles in een dorpse sfeer. Wil je er meer over lezen, lees dan dit artikel.

14e arrondissement.  Meest onopvallende zusje van alle arrondissementen, er gebeurt hier niet veel. Het is een woonwijk waar veel echte Parijzenaars wonen. Je vindt hier de beruchte Catacomben evenals het grote Parc Montsouris.

15e arrondissement – De wijk waar ik altijd verblijf. Een zeer residentiële wijk met bredere straten dan je zou vinden op de Rive Droite (rechteroever). Gare Montparnasse ligt in deze wijk, evenals winkelgebieden zoals Beaugrenelle en groene ruimten zoals Parc André-Citroën. Je vindt er ook de winkelstraat van de Parisienne.

16e arrondissement. Het zeer chique deel van Parijs. Een wijk dat bekend staat om Trocadero dat uitkijkt op de Eiffeltoren aan de overkant van de Seine. Het is nog steeds een van de burgerlijke wijken van Parijs met wereldberoemde sportstadions zoals Roland-Garros en Parc des Princes.

17e arrondissement . In deze wijk vind je buiten de gebaande paden een hippe kant van de stad waar je veel jonge restauranteigenaren en coole cafés vindt. Dit gebied is nog onontdekt door toeristen en zelfs veel locals.

18e arrondissement – Deze wijk is berucht om de Moulin Rouge – en wat ooit was en nog steeds een beetje de rosse buurt van Parijs is (Blanch, Pigalle-wijken). Deze wijk staat bekend om Montmartre met de Sacré Coeur. Het 18e arrondissement is een mengelmoes van culturen, keukens en nationaliteiten.

19e arrondissement – Parc de la Villette vind je ten noorden van dit arrondissement, een knooppunt waar je cultuur, bioscoop, theater, livemuziek en wetenschap vindt. In dit arrondissement vind je Parc Des Buttes-Chaumont, dat op een heuvel ligt, en algemeen bekend staat  als een geweldige plek om van een prachtig uitzicht over Parijs te genieten. ​ Ontsnap aan de toeristische drukte om geheime steegjes en straatkunst te ontdekken in deze prachtige buurt.

20e arrondissement. Bekend om de begraafplaats Père Lachaise waar veel beroemde mensen begraven liggen.

Klik hier voor een plattegrond van Parijs

Dit waren de 20 arrondissementen van Parijs in een notendop.

Heb jij een favoriet deel in Parijs waar je graag komt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *